Stress is een gezonde biologische en psychologische reactie van een mens op een situatie en is in principe erg nuttig. Stress stelt je in staat om snel te reageren wanneer er gevaar dreigt. Wanneer het gevaar geweken is en je reactie was succesvol, dan veert het zenuwstelsel weer terug naar de neutrale stand. Wanneer u dagelijks stress ervaart, of de overweldiging was te groot, dan kan het gebeuren dat het zenuwstelsel niet terugveert naar de neutraalstand. Het blijft dan hangen in een overlevingsstand.

Uw lichamelijke en mentale weerstand kan hierdoor afnemen en dat kan zich uiten in lichamelijk klachten, zoals: langdurige hoofdpijn, nek- en rugklachten, vermoeidheid, benauwdheid, spierpijnen, hartkloppingen, maag- en buikklachten, duizeligheid, hyperventilatie, slapeloosheid, concentratieverlies en pieker gedrag.

Na het intakegesprek bespreken we samen wat voor u de beste aanpak is. Vaak begint de fysiotherapeut met uit te leggen wat stress is en hoe ons brein werkt tijdens stress. Meestal herkennen mensen zichzelf hierin. Begrip van de werking van het brein, helpt om te weten te komen wat er voor nodig is om een gezondere balans tussen spanning en ontspanning te krijgen. Verder vertelt de fysiotherapeut het belang van bewegen, slaap-waakritme, grenzen voelen en ernaar handelen, balans tussen spanning en ontspanning en aandachtsoefeningen. Indien nodig schakelen we in overleg de POH-GGZ, psycholoog en/of diëtist in.

VRIJBLIJVEND ADVIES
PLAN JE AFSPRAAK