Als u loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed door uw lichaam. Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Door deze vernauwing in de aders wordt er minder bloed aangevoerd en gaat er dus ook minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Klachten en symptomen van etalagebenen

Met etalagebenen heeft u het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid zijn, wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u op een hoger tempo beweegt. Als u al lang last heeft van etalagebenen, kunt u koude voeten krijgen. Dit komt doordat de vetlaag onder uw huid afneemt. Mensen met etalagebenen hebben soms verdikte teennagels. Een wondje aan een voet of been herstelt minder snel of gaat zelfs zweren. Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op. Er is dan meer zuurstof in de benen nodig.

Hoe behandelt een fysiotherapeut etalagebenen?

De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. U wordt geholpen om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt u uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren. De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden, met behulp van een actieve leefstijl. U kunt daarna zelfstandig blijven bewegen en gezond leven. Als u uw oefeningen goed uitvoert, heeft u hier op lange termijn veel profijt van.

VRIJBLIJVEND ADVIES
PLAN JE AFSPRAAK