Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt.

Dry needling is iets anders dan acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten; dit zijn, ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, bijvoorbeeld: stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:pijn of stijfheid in een spier, pijn op ‘afstand’, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), tintelingen in arm of been en hoofdpijn of duizeligheid.

Dry needling behandeling Fysio Valkenburg
VRIJBLIJVEND ADVIES
PLAN JE AFSPRAAK