Fysiotherapie

Wave

Een fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat. De fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt patiënten met allerlei verschillende lichamelijke klachten. Iedereen die een aandoening heeft aan het houdings- en bewegingsapparaat kan gebaat zijn bij fysiotherapie. Dit kan gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, klachten vanwege een ongeval, ziekte of verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Een fysiotherapeut kan u ook helpen met de behandeling van pijn, zwellingen of ademhalingsproblemen, de begeleiding bij herstel van een botbreuk of na een operatie.

Bij de eerste afspraak vormt onze fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelprogramma op. Ook geven o nze fysiotherapeuten u inzicht in uw functioneren in relatie tot uw klachten. Zo kunt u in de toekomst uw klachten eerder herkennen en op de juiste manier reageren.

Sportfysiotherapie

Wave

Elke (top)sporter wil na een blessure zo snel mogelijk weer terugkeren in de sport. Een sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in het revalideren en begeleiden van amateur- en topsporters bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dit zijn bijvoorbeeld: spierscheuringen, klachten aan gewrichten zoals enkel-, knie-, heup- en schouder. Een sportfysiotherapeut beschikt over gespecialiseerde kennis en ervaring op het gebied van orthopedische aandoeningen en de behandeling daarvan. Ook heeft een sportfysiotherapeut zich extra verdiept in wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe blessures kunnen ontstaan. De sportrevalidatie richt zich behalve op behandeling van sportblessures ook op preventie en voorlichting.

Uw sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma’s met of zonder het gebruik van trainingsapparatuur. Taping, mobiliserende technieken en verschillende, ondersteunende apparatuur kunnen ook deel van de behandeling uitmaken. Verder bestaat een behandeling altijd uit één of meer van de volgende aspecten: coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Dry needling

Wave

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt.

Dry needling is iets anders dan acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten; dit zijn, ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, bijvoorbeeld: stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:pijn of stijfheid in een spier, pijn op ‘afstand’, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), tintelingen in arm of been en hoofdpijn of duizeligheid.

Echografie

Wave

Echografie is een beeldvormend onderzoek dat wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten van bijvoorbeeld pezen, spieren en gewrichtsbanden. Het werkt met geluidsgolven die je niet kunt horen. Onze fysiotherapeut is speciaal opgeleid tot echografist om het echografisch beeld te kunnen interpreteren. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Meestal kunt u op het scherm meekijken als de echo gemaakt wordt. Indien uw therapeut het nodig acht, verwijst hij of zij u door naar uw huisarts of specialist. Een echo-onderzoek duurt tussen 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

De fysiotherapeut gebruikt echografie als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door de echografie samen met het functie onderzoek te combineren, kan de fysiotherapeut een goed behandelplan voor de blessure maken.

De fysiotherapeut kan echografie gebruiken bij:

• een spierblessure;
• een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking);
• een slijmbeursontsteking;
• verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden;
• onderzoek naar cystes

Shockwave therapie

Wave

Heeft u één van deze klachten?
• Chronische schouderklachten (met of zonder kalkafzetting)
• Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
• Pijn net onder de knieschijf
• Pijn aan de achillespees
• Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet
• Scheenbeenblessure (MTSS, Shin splint)
• Spasticiteit (CVA, multipele sclerose, cerebrale parese of (kinder)revalidatie)
• Andere vormen van peesklachten

Dan kan shockwave therapie voor u misschien een oplossing bieden.

Shockwave therapie (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige schokgolven, deze worden, door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht, zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing is het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwave therapie. Onze fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor. Shockwave therapie versnelt het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren. De therapie stimuleert de stofwisseling en verbetert de bloedcirculatie.

EPTE behandeling

Wave

EPTE Percutane Electrolyse is een innovatieve behandelvorm voor de behandeling van chronische tendinopathieën. EPTE behoort tot de nieuwe groep ‘minimaal invasieve echografische procedures’. De behandeling wordt onder geleide van echo uitgevoerd, duurt kort, is efficiënt en opvallend effectief. Praktisch gezien bestaat de EPTE therapie uit 4 tot 6 behandelsessies waarbij een dry needle naald naar het aangedane gebied wordt gebracht. Door het EPTE apparaat wordt met een lage intensiteit de elektrische stroom toegediend. Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die leiden tot weefselherstel.

De voordelen van EPTE behandeling:

• Over het algemeen niet pijnlijk, de patiënt ervaart hoogstens enig ongemak
• Alleen het aangedane weefsel wordt behandeld
• Zeer effectief bij (chronische) peesklachten
• Te gebruiken in combinatie met andere therapieën
• Korte behandeling en behandelreeksen; dus een snel resultaat
• Veilig te gebruiken en voorzien van CE-Keurmerk

EPTE® staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse. Met echografie stellen we nauwkeurig de locatie en ernst van de peesklachten vast. Op de plaats van de ontsteking of in het overbelaste gebied wordt, ook met hulp van echografie, door de huid (percutaan) een dunne naald ingebracht. Deze geleidt gedurende ongeveer twee minuten stroom in de kern van het probleemgebied. De lage intensiteit galvanische elektrische stroom zet een aantal fysiologisch processen in gang die leiden tot de aanmaak van nieuw peesweefsel. Zo wordt de bloedcirculatie verbeterd en wijzigt de PH-waarde van zuur naar neutraal. Dio Fysiotherapie combineert een EPTE®-behandeling altijd met oefentherapie en/of shockwavetherapie om de belastbaarheid en het natuurlijk herstel van de pees te bevorderen.

Zwangerschapsgerelateerde klachten

Wave

Herkent u pijn in het bekkengebied, bent u net zwanger of bevallen? Soms is het moeilijk om bepaalde spieren te controleren. Gelukkig is er iets aan te doen met een behandeling bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit bij zwangerschap? Vraag advies!

Hoewel bekkenpijn en bekkenklachten bij mannen en vrouwen voorkomen, zijn vrouwen tijdens of na de zwangerschap extra kwetsbaar. Hierdoor kunt u pijn krijgen in uw onderrug en (rondom) het bekkengebied. Dit kan u behoorlijk belemmeren bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten zoals traplopen, opstaan, zitten of omdraaien in bed. Veranderende hormonen, die de weefsels in het lichaam slapper maken, spelen hierbij een rol.

Behandeling bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

Tijdens de behandeling krijgt u uitleg en oefeningen om beter om te gaan met uw klachten. Ademhaling, houding en de manier waarop u beweegt spelen daarin een belangrijke rol. U leert nieuwe gewoonten en reflexen die uw bekken stabieler maken bij allerlei bewegingen. Ook leert u omgaan met pijn en hoe u de belasting van dagelijkse bezigheden zo goed mogelijk kan verdelen. Tijdens de behandeling voert uw bekkentherapeut de kracht en duur op en zal de belastbaarheid van uw bekken toenemen.

Claudicatio intermittens

Wave

Als u loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed door uw lichaam. Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Door deze vernauwing in de aders wordt er minder bloed aangevoerd en gaat er dus ook minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Klachten en symptomen van etalagebenen

Met etalagebenen heeft u het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid zijn, wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u op een hoger tempo beweegt. Als u al lang last heeft van etalagebenen, kunt u koude voeten krijgen. Dit komt doordat de vetlaag onder uw huid afneemt. Mensen met etalagebenen hebben soms verdikte teennagels. Een wondje aan een voet of been herstelt minder snel of gaat zelfs zweren. Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op. Er is dan meer zuurstof in de benen nodig.

Hoe behandelt een fysiotherapeut etalagebenen?

De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. U wordt geholpen om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt u uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren. De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden, met behulp van een actieve leefstijl. U kunt daarna zelfstandig blijven bewegen en gezond leven. Als u uw oefeningen goed uitvoert, heeft u hier op lange termijn veel profijt van.

Orthopedische revalidatie

Wave

Orthopedie houdt zich bezig met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat, dit zijn: spieren, botten en gewrichten. Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie).

Orthopedische revalidatie is bedoeld voor patiënten die een ingreep op dit gebied hebben ondergaan. Ook kan een orthopedische chirurg u zonder operatie doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Orthopedische revalidatie is ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- en elleboogklachten).

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door de specialist. Als u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode met revalidatie te beginnen om mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier te herwinnen. Orthopedische revalidatie zal die verbeteren, de pijn verminderen, belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen vergroten en spierkracht versterken.

De orthopedische revalidatie bij DIO fysiotherapie bestaat uit een oefenprogramma en indien nodig individuele behandelingen. Onze praktijk beschikt over moderne revalidatieapparatuur. Vooraf, tijdens en na afloop van de behandeling wordt een aantal testen gedaan. Via gerichte oefeningen worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, in uw werk en bij het sporten weer hersteld.

Stress gerelateerde klachten

Wave

Stress is een gezonde biologische en psychologische reactie van een mens op een situatie en is in principe erg nuttig. Stress stelt je in staat om snel te reageren wanneer er gevaar dreigt. Wanneer het gevaar geweken is en je reactie was succesvol, dan veert het zenuwstelsel weer terug naar de neutrale stand. Wanneer u dagelijks stress ervaart, of de overweldiging was te groot, dan kan het gebeuren dat het zenuwstelsel niet terugveert naar de neutraalstand. Het blijft dan hangen in een overlevingsstand.

Uw lichamelijke en mentale weerstand kan hierdoor afnemen en dat kan zich uiten in lichamelijk klachten, zoals: langdurige hoofdpijn, nek- en rugklachten, vermoeidheid, benauwdheid, spierpijnen, hartkloppingen, maag- en buikklachten, duizeligheid, hyperventilatie, slapeloosheid, concentratieverlies en pieker gedrag.

Na het intakegesprek bespreken we samen wat voor u de beste aanpak is. Vaak begint de fysiotherapeut met uit te leggen wat stress is en hoe ons brein werkt tijdens stress. Meestal herkennen mensen zichzelf hierin. Begrip van de werking van het brein, helpt om te weten te komen wat er voor nodig is om een gezondere balans tussen spanning en ontspanning te krijgen. Verder vertelt de fysiotherapeut het belang van bewegen, slaap-waakritme, grenzen voelen en ernaar handelen, balans tussen spanning en ontspanning en aandachtsoefeningen. Indien nodig schakelen we in overleg de POH-GGZ, psycholoog en/of diëtist in.

Hyperventilatie klachten

Wave

Hyperventilatie is een aandoening waarbij er een te snelle en korte ademhaling plaatsvindt, die niet past bij de omstandigheden en die onder andere de volgende klachten kan veroorzaken:
• Benauwd gevoel
• Duizeligheid
• Druk op de borst
• Tinteling in een arm en rond de mond
• Het gevoel flauw te vallen of echt flauw vallen
• Paniek

Wat gebeurt er bij hyperventilatie?

De ademhaling wordt normaal gesproken geregeld door het automatische ademhalingssysteem. Dit systeem reageert op de verhouding tussen zuurstof en koolzuur in het bloed. Hierdoor hoef je doorgaans niet op de ademhaling te letten. Je kunt echter je ademhaling bewust of onbewust overnemen, waardoor het automatische ademhalingssysteem wordt gepasseerd. Bij hyperventilatie gebeurt dit onbewust.

Wat kan een fysiotherapeut doen?

Naast voorlichting over hyperventilatie, richt de fysiotherapie zich op het opvangen van een hyperventilatie-aanval en het laten voelen hoe de ademhaling normaal verloopt.

Dit heeft als doel de patiënt te laten voelen dat hij weer controle over zijn ademhaling kan krijgen, waardoor de angst voor de angst kan afnemen.

Bekkenbodemtherapie

Wave

Wat is bekkenbodemtherapie?

Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat de spieren van de bekkenbodem niet van buitenaf te zien zijn, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom zinvol. Door middel van oefeningen worden de bekkenbodemspieren versterkt. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat er minder gemakkelijk ongewild urineverlies plaatsvindt.

Als er een verzakking bestaat, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, alhoewel de klachten van een verzakking wel kunnen verminderen. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de fysiotherapeut u hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen.

Revalidatie na COVID-19

Wave

Nader informatie volgt. Voor vragen kunt u contact opnemen met de praktijk.

Oedeemtherapie

Wave
oedeemtherapie

Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Het is een massagevorm gericht op het activeren van het lymfestelsel. Het lymfestelsel zal het teveel aan oedeem afvoeren. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. Soms zijn er wat meer pijnlijke oedeemgrepen nodig of moeten eventuele littekens soepeler gemaakt worden om een optimaal effect te bereiken.

Wat is oedeem?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in.

Wat zijn de gevolgen?

Oedeem geeft een zwaar, gespannen gevoel in het betreffende ledemaat of lichaamsdeel. Vaak is de omvang toegenomen en er kan een pijnlijk tintelend gevoel zijn.

Waardoor ontstaat oedeem?

Toename van aanmaak van vocht is een natuurlijk proces van het lichaam bij blessures (denk maar aan de dikke enkel bij verstuikingen). Oedeem zorgt voor klachten bij een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Het lichaam kan het te veel aangemaakte vocht niet afvoeren. Deze verstoring wordt veroorzaakt door ziekte, stress, bestralingen, operaties en/of een ongeval. Oedeem kan overal optreden.

Indicaties oedeemtherapie:

  • Primair lymfoedeem (ziekte van Milroy, Turner-syndroom, Noonan-syndroom etc)
  • Secundair lymfoedeem (postoperatief, bestraling, obstructief)
  • Oedeem van het perifeer zenuwstelsel (bv migraine)
  • Veneuze insufficiëntie
  • Ulcera
  • Circulatiestoornissen
  • Sportletsel/oedeem door trauma
  • Lipoedeem

Contact

Dio Fysiotherapie

Hoofdstraat 71, 2235 CD, Valkenburg

Telefoon: 071 - 2340001

Dio Fysiotherapie locatie Energiek

Voorschoterweg 3, 2235 SE, Valkenburg Z-H

Dio fysiotherapie locatie Aarts Sport Lisse

Vennestraat 1, 2161 LE, Lisse

Telefoon: +31252272710

Logo Energiek fitness
Logo Medisch Centrum Valkenburg